1/2
Info ▶
 

240 Blackfriars Exterior


GRE1043_Overview-Gallery_v513

GRE1043_Overview-Gallery_v512

GRE1043_Overview-Gallery_v511

GRE1043_Overview-Gallery_v510

GRE1043_Overview-Gallery_v59

GRE1043_Overview-Gallery_v58

GRE1043_Overview-Gallery_v57

GRE1043_Overview-Gallery_v56

GRE1043_Overview-Gallery_v55

GRE1043_Overview-Gallery_v54

GRE1043_Overview-Gallery_v53

GRE1043_Overview-Gallery_v52

GRE1043_Overview-Gallery_v5GRE1043_Looks_Good-Gallery_Overview_v38GRE1043_Looks_Good-Gallery_Overview_v03

240 Blackfriars Exterior


240 Blackfriars is 225,000 sq ft of modern, sophisticated, workspace in a commanding location.


240 Blackfriars is a stunning building designed by the award-winning architects Allford Hall Monaghan Morris. Its distinctive angular shape makes maximum use of the views and light. Its striking geometry creates regular, efficient floor plates with 360 degree views of London. A highly reflective and patterned facade further enhances the crystalline appearance of the building, whilst limiting energy usage through a reduction in solar gain.

External Envelope


The building has a smooth, flush and fully glazed facade which complements the building’s crystalline shape. It is composed of fully glazed, unitised cladding units on a 1,500mm grid. All corner and other junctions are constructed of glass-to-glass joints without cover strips or other visible fixings.

Solar shading is achieved by applying opaque white fritted stripes to each unit which form a continuous and repeating pattern vertically up each facade, except the 100% transparent sloping north west facade. This pattern allows for 3/4 of each typical cladding unit to be fully glazed and maximises views out of the building, whilst complying with all current energy performance requirements.

The entrance lobby and retail units on the ground and first floors of the building have fully transparent glazed screens which reveal the dynamic sloping concrete columns from the exterior.

Natural Yorkstone paving extends around much of the exterior of the building and ties into the broader Southwark Landscaping Masterplan of Blackfriars Road.